- Zalety i wady wybielania zębów w domu vs. w gabinecie
- Jak Przebiega Proces Zakładania Aparatu Ortodontycznego?
- Odkryj magię czytania najmłodszym i poznaj sztukę wychowania pupila z wyjątkowymi książkami na Matfel.pl
- Ile kosztuje profesjonalne wyczyszczenie skórzanych butów?
- Wybór idealnej maty do ćwiczeń – jak znaleźć najlepszą opcję dla siebie?
Gorzka czekolada – wartości odżywcze
Zdrowotne właściwości gorzkiej czekolady są doceniane przez dietetyków i lekarzy. Jej regularne spożywanie ma wyjątkowo pozytywny wpływ na zdrowie, wspomaga profilaktykę wielu schorzeń oraz umożliwia lepszą pracę niektórych narządów w ludzki organizmie.
Właściwości gorzkiej czekolady
Czekolada wytwarzana jest z nasion kakaowca, które posiadają niebagatelny wpływ na zdrowie. Jest wyjątkowo bogatym źródłem flawonodiów – związków o działaniu przeciwzapalnym oraz doskonale wspierających pracę serca. Regularne spożywanie kilku kostek gorzkiej czekolady minimalizuje ryzyko wystąpienia zawałów, udarów i wylewów. Flawonoidy zapobiegają powstawaniu nowotworów oraz wspomagają walkę z miażdżycą. Gorzka czekolada reguluje ciśnienie krwi, a ze względu na dużą ilość tłuszczy roślinnych, mogą ją spożywać osoby z cukrzycą oraz chorobami autoimmunologicznymi. Czekolada jest również bogatym źródeł żelaza, potasu i magnezu. Regularnie jeść ją powinny osoby cierpiące na anemię oraz niedobór żelaza. Duża zawartość magnezu sprawia, że po gorzką czekoladę powinny sięgać osoby z zaburzeniami pracy układu nerwowego. Ten słodkawy przysmak doskonale wspiera pamięć oraz wspomaga mózg podczas nauki – po gorzką czekoladę powinna sięgać młodzież w zastępstwie dla mlecznych, słodkich i niezdrowych wyrobów czekoladopodobnych, które dostarczają organizmowi jedynie pustych kalorii.
Jaką czekoladę wybierać?
Na sklepowych półkach znajdziemy całą masę wyrobów czekoladowych: do większości z nich dodawany jest cukier, sztuczne barwniki i konserwanty oraz mleko w proszku. Choć wyroby te są znacznie słodsze od gorzkiej czekolady, stanowią wyjątkowo niezdrową i szkodliwą dla organizmu przekąskę. Najlepiej wybierać czekolady, które posiadają minimum 70% miazgi kakaowej. Czekolady te są intensywne w smaku, pyszne i zdrowe, dostarczają witamin i niezbędnych minerałów. Dodatkowo możemy wybierać gorzkie czekolady z naturalnymi dodatkami, takimi jak orzechy, skórka z pomarańczy, chilli oraz inne owoce, przyprawy i bakalie.